Problem z odpaleniem kompa.

Masz problem? Ten dział jest dla ciebie.
Posty: 10 • Strona 1 z 1

Problem z odpaleniem kompa.

Postprzez piciek » 31 gru 2020, o 17:59

Heja,

Może ktoś mi pomoże wskazać drogę gdzie mam szukać problemu.
Otóż zacząłem wymieniać kilka podzespołów, a dokładnie procek, płyta główna, ramy.

Poprzednie podzespoły:
- płyta: ASRock h61iCafe
- ram: 16 gb jakieś z aliexpress (ale ładnie chodziły) DDR3
- procek: i5 3570

Wymienione na:
- MSI z490 tomahawk
- 16 gb patriot DDR4
- i7 10700k

Chłodzenie, dyski, zasilacz zostawiłem to samo
Przełożyłem płytę główną, podłączyłem procka, ramy i reszte gratów, No i oczywiście podłączyłem reszte kabli.
Włączam komputer, niby chodzi, ale nawet biosa nie chce załadować. Ekran czarny, wchodzi w tryb czuły. Przekładałem kabel od monitora z karty graficznej do płyty głównej i na odwrót, ale nie pomogło.
Robiłem CMOS biosa poprzez wypięcie baterii z płyty głównej. niestety nie pomogło. Gdzie mogłem popełnić błąd?

Dodam jeszcze, że na płycie są diody wskazujące błąd bootowania. No dobra, ale bez dostępu do biosa nie będę mógł go ustawić.
Obrazek
piciek
Plutonowy
Avatar użytkownika
Plutonowy

Posty: 635
Dołączył(a): 16 wrz 2014, o 10:32
Lokalizacja: Poznań

Re: Problem z odpaleniem kompa.

Postprzez Astus » 31 gru 2020, o 18:17

https://download.msi.com/archive/mnu_ex ... 0-EURO.pdf

Zobacz sobie rozdział 30

Ogólnie nie istnieją ustawienia które uniemożliwiły by wyświetlenie pierwszego ekranu z informacją o rozruchu czy wejście do uefi.
Jeśli problem występuje po złożeniu komputera to mogło się tak zdarzyć że zrobiłeś przez przypadek spięcie na płycie głównej podczas montażu.
ObrazekObrazek
Astus
Sierżant
Avatar użytkownika
Sierżant
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 497
Dołączył(a): 30 maja 2013, o 02:00

Re: Problem z odpaleniem kompa.

Postprzez piciek » 31 gru 2020, o 18:52

Podaj mi nr stronę z tego pdfa. Bo rozdziałów tu nie widzę :)

Jak zbadać czy faktycznie spięcie było? I jezeli zrobiłem spięcie to co w tej sytuacji mam robić? Reklamować i udawać glupa, że to nie z mojej winy? :D
Obrazek
piciek
Plutonowy
Avatar użytkownika
Plutonowy

Posty: 635
Dołączył(a): 16 wrz 2014, o 10:32
Lokalizacja: Poznań

Re: Problem z odpaleniem kompa.

Postprzez Astus » 31 gru 2020, o 19:21

Podaj mi nr stronę z tego pdfa. Bo rozdziałów tu nie widzę

Sorry chodziło o stronę 30, tam masz opisane diody diagnostyczne które sprawdzane są podczas rozruchu. Kiedyś płyty główne wydawały dźwięki jak sprawdzały podpięte podzespoły.



Jak zbadać czy faktycznie spięcie było? I jezeli zrobiłem spięcie to co w tej sytuacji mam robić? Reklamować i udawać glupa, że to nie z mojej winy?

Przy niskim napięciu uszkodzeń na płycie nie będzie widać. W serwisie wiedzą co mierzyć żeby to sprawdzić. Możesz spróbować oddać sprzęt na gwarancję i nic nie mówić o przyczynie. Jeśli to rzeczywiście było spięcie, które uszkodziło płytę to próba ściemniania nic nie da bo to dość częsty przypadek przy montażu samodzielnym.

Inna kwestia że na odległość ciężko stwierdzić, szczególnie jeśli nie możesz sprawdzić każdego komponentu osobno. Również nie wykluczałbym problemu z samym zasilaczem.
ObrazekObrazek
Astus
Sierżant
Avatar użytkownika
Sierżant
Karts DLCHelicopters DLCMarksman DLC

Posty: 497
Dołączył(a): 30 maja 2013, o 02:00

Re: Problem z odpaleniem kompa.

Postprzez Jonny » 31 gru 2020, o 19:56

Żeby zabić spięciem nowy sprzęt to trzeba się postarać no chyba że składałes go na dywanie babuni w wełnianych skarpetkach. Najpierw sprawdź co oznacza kod błędu, bo na razie to może być wszystko. Od razu też możesz wyciągnąć grafikę i zobaczyć czy coś ci się wyświetli podłączając się do płyty (bez wyciągnięcia nic się nie wyświetli na wyjściu z płyty)
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Jonny
St Sierżant Sztabowy
Avatar użytkownika
St Sierżant Sztabowy

Posty: 417
Dołączył(a): 10 sty 2016, o 17:36
Lokalizacja: 80.151741, 32.122988

Re: Problem z odpaleniem kompa.

Postprzez piciek » 31 gru 2020, o 20:17

Oglądałem te diody i tylko się świeci BOOT.
Jutro spróbuje wyjąć kartę graficzną i popatrzę czy coś się dzieje.
Zasilacz? Nie sądzę bo krótko przed demontażem i montażem nowych podzespołów komputer działał bezproblemowo.
Niee, robiłem to na panelach, a moje skarpetki to 75% bawełny i reszta poliestru xD

Jutro będę sprawdzał poszczególne podzespoły
Obrazek
piciek
Plutonowy
Avatar użytkownika
Plutonowy

Posty: 635
Dołączył(a): 16 wrz 2014, o 10:32
Lokalizacja: Poznań

Re: Problem z odpaleniem kompa.

Postprzez Jonny » 31 gru 2020, o 20:48

Skoro tylko boot to dziwne że nic się nie wyświetla. Zobacz jutro ta grafikę
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Jonny
St Sierżant Sztabowy
Avatar użytkownika
St Sierżant Sztabowy

Posty: 417
Dołączył(a): 10 sty 2016, o 17:36
Lokalizacja: 80.151741, 32.122988

Re: Problem z odpaleniem kompa.

Postprzez piciek » 1 sty 2021, o 12:44

https://drive.google.com/file/d/1Sl3tmk ... p=drivesdk

Powyżej filmik z diodami debug.
Wypiąłem kartę graficzną, dałem kabel DisplayPort na płytę główną i nadal nic.

ALEEE

podłączyłem zwykły habel hdmi z monitora do płyty głównej i działa. Kuuurde, żeby to od kabla zależało?
Obrazek
piciek
Plutonowy
Avatar użytkownika
Plutonowy

Posty: 635
Dołączył(a): 16 wrz 2014, o 10:32
Lokalizacja: Poznań

Re: Problem z odpaleniem kompa.

Postprzez Jonny » 1 sty 2021, o 13:07

To ustaw w biosie dysk z windowsem na boot. Odpal go niech się wszystko zrobi. Wyłącz włóż grafe i tyle. A z tym kablem to może po prostu sterowniki albo w monitorze masz input na HDMI ustawiony xd
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Jonny
St Sierżant Sztabowy
Avatar użytkownika
St Sierżant Sztabowy

Posty: 417
Dołączył(a): 10 sty 2016, o 17:36
Lokalizacja: 80.151741, 32.122988

Re: Problem z odpaleniem kompa.

Postprzez piciek » 1 sty 2021, o 13:34

Kurde, narobiłem sobie strachu nieźle. Już włożyłem kartę, na razie wszystko działa. Windows się odpala, jak już całego złoże z powrotem to potestuje te kable. Może masz racje, pewnie przestawiły się ustawienia, z DisplayPort na hdmi


Edit: kabel DisplayPort strzelił. Myślałem, ze samo wejście Dp na karcie będzie uszkodzone, ale jednak na płycie jest to samo.
Tyle zachodu, a tu tylko kabel ;/

Dzięki wielkie za pomoc w nakierowaniu mnie do przyczyny. Można zamknąć temat :)
Obrazek
piciek
Plutonowy
Avatar użytkownika
Plutonowy

Posty: 635
Dołączył(a): 16 wrz 2014, o 10:32
Lokalizacja: Poznań


Posty: 10 • Strona 1 z 1

Powrót do Pomoc techniczna

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości